Miekkailun tekniikka: Jalkatyö

1.

Jalkojen asento

Oikea miekkailuasento on epämiellyttävä, mutta mahdollistaa maksimaalisen liikkuvuuden. Jalkasi tulee olla suunnilleen olkapäiden pituuden päässä toisistaan. Kehosi ei saa olla suoraan vastustajaa kohti, vaan pikemminkin sivulle. Etujalka tulee asettaa eteenpäin, suoraan vastustajaa kohti. Takajalan tulee kuitenkin olla kohtisuorassa etujalkaan nähden, samaan suuntaan kuin vartalosi. Kahden jalan tulee olla 90 asteen kulmassa toisiinsa nähden.
Tämä asento mahdollistaa maksimaalisen vakauden, samalla kun voit syöksyä niin pitkälle ja eteenpäin kuin mahdollista etujalan kanssa. Polvien tulee olla riittävän pitkälle, jotta ne ulottuvat varpaihisi. Pakaraasi tulee painaa alaspäin kuin istuisi hieman. Varmista, että etujalkasi on suoraan linjassa terän kanssa. Tämä on tärkeää tarkkuuden säilyttämiseksi.

2.

Pidä etäisyyttä

Pysy aina riittävän kaukana vastustajastasi, jotta et ole hänen miekkansa kärjen ulottumattomissa, jos hän syöksyisi eteenpäin niin pitkälle kuin mahdollista. Sen ymmärtäminen, kuinka pitkälle tämä on, vaatii paljon harjoittelua. Tämän etäisyyden säilyttäminen edellyttää myös, että olet nopea jaloillesi.
Vaikka tämä tarkoittaa, että et ehkä myöskään pysty syöksymään ja lyömään vastustajaasi, se jättää sinut hallintaan, kunnes olet valmis etenemään ja iskemään.

3.

Liikkuminen eteenpäin

Eteenpäin meno siirtää sinut hieman lähemmäksi vastustajaa vaarantamatta asemaasi. Se on kolmivaiheinen liike, jonka aikana jalkojen tulee aina olla hartioiden päässä toisistaan. Ensimmäinen askel on nostaa etujalkaa siirtämällä sitä hieman eteenpäin. Sinun tulisi lopettaa jalkasi pallolle varpaat edelleen irti maasta. Siirrä seuraavaksi takajalkaa eteenpäin saman etäisyyden verran kuin siirsit etujalkaa. Kun siirrät takajalkaa eteenpäin, laske etujalan varpaat niin, että et ole enää jalkasi pallon päällä.Nosta etujalkaa siirtämällä sitä hieman eteenpäin. Siirrä seuraavaksi takajalkaa eteenpäin saman etäisyyden verran kuin siirsit etujalkaa. Harjoittele niin, että liikkeen tulisi olla mahdollisimman sulava.

4.

Liikkuminen taaksepäin

Liikkuu taaksepäin saman verran kuin liikkuit eteenpäin. mahdollisimman lyhyillä, pienillä liikkeillä, jotka eivät vaaranna vakautta. Aloita astuminen taaksepäin takajalalla niin, että se laskeutuu jalan pallon päälle. Kun olet jalan pallolla, siirrä kantapää lattiaa kohti ja anna etujalan liukua taaksepäin.

5.

Crossover

Crossover on suurempi liike, jonka avulla voit liikkua pidemmän matkan nopeammin. Kun liikut eteenpäin, ota takajalkasi ja siirrä sitä eteenpäin etujalan edessä ja ohi (siis ristiin). Ota sitten etujalka ja vie se takajalan ohi niin, että palaat lepoasentoon niin, että molemmat jalat ovat hartioiden etäisyydellä toisistaan.
Kun liikut taaksepäin, vie etujalka takaisin takajalan taakse. Siirrä sitten takajalkaa taaksepäin, kunnes jalat ovat jälleen suorassa hartioiden kanssa.

6.

Syöksy

Syöksy on nopea ja pitkä askel eteenpäin. Suorita syöksy astumalla eteenpäin etujalalla niin pitkälle kuin pystyt, kantapääsi osuessa ensin maahan.
Kuinka pitkälle hyppäät, riippuu taitosi tasosta. Sinun ja vastustajasi välisen etäisyyden kattamiseksi sinun tulee syöksyä niin pitkälle kuin mahdollista. Jos jalkasi ei kuitenkaan riitä palautumaan tältä etäisyydeltä ja palaamaan normaaliin taisteluasentoon, sinun kannattaa harkita vaatimattomampaa syöksyä.
Palautuaksesi taivuta takapolvea ja vedä etujalkaa taaksepäin mahdollisimman nopeasti hartioiden pituiselle etäisyydelle. Suorita sen jälkeen vetäytymisvaihe varmistaaksesi, ettei vastustajasi etene nopeasti kimppuusi.
Lyödessäsi voit oikaista selkävarren niin, että se osoittaa ylöspäin sen sijaan, että se on taaksepäin ja on suorassa hartioiden kanssa. Tämä auttaa sinua säilyttämään tasapainosi syöksyssäsi.

7.

Saa kuntoon

Loistaaksesi miekkailussa tarvitset kardiovaskulaarista kestävyyttä, jalkojen voimaa pitkiin syöksyihin ja vatsan voimaa tasapainoon ja vakauteen. Jotkut näistä voidaan saavuttaa intensiivisellä miekkailuharjoittelulla, mutta lisäharjoitusohjelmat voivat myös parantaa miekkailukykyäsi.
Juokse kestävyyttä varten.
Vahvistaaksesi vatsalihaksiasi, harjoittele kyykkyjä, lankkuja ja pyöräilyä.
Harkitse jalkojen voimakkuutta kyykkyjä ja syöksyjä.

8.

Harjoittele

Harjoittele jalkatyötä hallitaksesi nopeaa, saumatonta ja tasapainoista liikettä. Kehitä kestävyyttä, jotta pysyt nopeana koko ottelun ajan.
Mikään ei ole luonnollista jalkatyössä tai asennossa. Sen hallitseminen vaatii paljon harjoittelua. Jos olet tosissasi miekkailussa, älä anna periksi, koska et näytä hallitsevan liikkeitä. Ei ole mitään syytä, miksi sinun pitäisi pystyä suorittamaan ne aluksi.
Harkitse harjoittelua peilin edessä varmistaaksesi, että teet liikkeet oikein.

9.

Tule meille treeneihin!

Ja aina tervetuloa meidän seuran treeneihin! Kuten valmentajamme sanoi: ”The community is what makes fencing so enjoyable!”.