Kisamatkat ovat mukavia…2/11/2022

”Kisamatkat ovat mukavia, mutta niihin täytyy valmistautua hyvin, jotta kisoista voi nauttia. Kerron tässä lyhyesti muutamia näkökulmia aiheesta…”

Ennen kisoihin ilmoittautumista ja valituksi tulemista on takana jo iso määrä harjoituksia, kisoja ja valmentautumista. Varsinaisen fyysisen kunnon ja miekkailullisen osaamisen varmistamisen lisäksi on huolehdittava esimerkiksi kansainväliset lupa- ja lisenssiasiat. Näiden lisäksi on perehdyttävä viimeisimpiin sääntömuutoksiin ja tarkistettava, että omat varusteet ovat sääntöjen mukaisia. Näiden ”tavanomaisten” asioiden lisäksi mukaan on tullut turvallisuuteen liittyviä teemoja kuten virukset ja geopoliittinen tilanne. Näitä tilanteita on myös seurattava säännöllisesti ja toimittava tarpeenmukaisesti. Ja matkalle olisi hyvä lähteä mahdollisuuksien mukaan päivä tai paria päivää aikaisemmin ja osa miekkailuvarusteista ottaa mukaan käsimatkatavaroihin siltä varalta, että laukut eivät tule perille.
Jos ottaa etukäteen selvää kisapaikasta, hotellista ja kohdemaan käytänteistä, helpottaa se yleensä kisapäivistä selviytymistä. Joskus järjestäjät tarjoavat esimerkiksi bussikyytejä hotellin ja kisapaikan välillä, mikä huomattavasti helpottaa päivittäistä kulkemista kisapäivinä. Oman maan joukkueen jäsenet on hyvä tietää ja perustaa kisojen ajaksi vaikka yhteinen WhatsApp-ryhmä nopeaa viestittelyä ja tiedonkulkua varten. Maailmanmestaruuskisat ovat iso tapahtuma, jossa on paljon miekkailijoita, toimitsijoita, valmentajia jne. Esimerkiksi Zadarin MM-kisoissa oli pelkästään jo miekkailijoita noin 850.  
Kisapaikan käytänteet, konkreettiset sijainnit ja aikataulut on hyvä tietää. Esimerkiksi akkredoinnin ja  varustetarkastuksen aikataulut sekä mahdolliset varusteiden hylkäämisistä aiheutuneet toimenpiteet on syytä pitää mielessä. Aina kaikki ei mene putkeen, ja silloin on hyvä olla varasuunnitelma ja joukko hyviä ystäviä! Usein kisapaikoilla on valmistajien varustemyymälöitä, joista voi tarpeen tullen ostaa tarvittavia varusteita. Tai sitten niitä voi saada lainatuksi kavereilta.
Varsinaisena kisapäivänä on syytä olla ajoissa kisapaikalla ja perehtyä missä mikin alue on. Yleensä eräjako, alue ja kellonaika tulee tietoon edellisenä iltana. Kisapäivänä paikalla on oltava noin 15 minuuttia ennen erän alkua, jolloin tuomari käy vielä varusteet ja osallistujat läpi. Päivän mittaan otteluiden edetessä täytyy olla tarkkana, missä ja milloin mahdolliset pudotusottelut käydään. Ja näin voi suunnitella omat ruokailut, lepäämiset ja lämmittelyt.  Tässäkin joukkuetovereista ja valmentajasta on apua, heidän kanssa voi sopia alkulämmittelyt ja keskustella taktisista suunnitelmista. Kohtelias käyttäytyminen, sääntöjen ja kirjoittamattomien tapojen tunteminen helpottaa kisapäivän kulkua ja ihmisiin tutustumista.

Kisoihin osallistuminen on jännittävää, mutta monin puolin antoisaa. Rohkeasti vain pienen askelin etenemään kohti kisaamista. Apuja löytyy monelta suunnalta, kun vain kysyy. Itselle on ollut hienoa tutustua eri maiden miekkailijoihin ja tavata heitä aina uudestaan eri puolilla maailmaa kisoissa. Kisoissa kokee tunteita laidasta laitaan, mutta jaetut ilon hetket jäävät mieleen lämpiminä muistoina.  

 
Varpu