Lajit ja sanasto

Sanasto

Escrime = miekkailu (engl. fencing, ruots. fäktning)

Fleuret = floretti (engl. foil, ruots. florett) 
Épée = kalpa (engl. épée, ruots. värja) 
Sabre = säilä (engl. sabre, saber, ruots. sabel) 

Maître d’armes = miekkailunopettaja 
Salle d’armes = miekkailusali  
Piste = miekkailualue 

En garde! = Varoasentoon! 
Etes-vous prêts? = Oletteko valmiit? 
Oui/non = Kyllä/ei 
Allez! = Aloittakaa! 
Halte! = Seis! 
Attaque = Hyökkäys 
Touche = Pisto 
Coup double / simultané = Samanaikainen pisto 
Riposte = Riposti 
Aprés halte = Seis komennon jälkeen (mitätön pisto) 
Contre attaque = Vastapisto 

Floretti

Floretti on aikoinaan syntynyt miekkailun harjoitteluaseeksi, ja niin aseen rakenne kuin sen säännöt tukevat tätä tarkoitusta. Florettimiekkailussa pätevänä osuma-alueena on miekkailijan vartalo. Vaikka muualle tulevat osumat keskeyttävätkin ottelun, niistä ei saa pistettä. Florettimiekkailun silmiinpistävin piirre on kuitenkin niin sanotun etuoikeuden käsite: mikäli molemmat miekkailijat osuvat noin 0,3 sekunnin aikana toisiinsa, tuomari antaa pisteen vain toiselle miekkailijalle tiettyjen periaatteiden mukaan. Nämä periaatteet kertovat kumpi miekkailija miekkaili järkevästi ja kumpi itsetuhoisesti.

Yksinkertainen esimerkki etuoikeussäännöistä: miekkailija A on hyökännyt B:n kimppuun miekka ojossa. Sen sijaan että B suojelisi itseään, hän vain ojentaa kätensä ja seurauksena molemmat osuvat. B:n olisi pitänyt torjua ensin häneen itseensä kohdistuva uhka! Tämän vuoksi tuomari antaa pisteen miekkailijalle A.

Kalpa 

Kalpamiekkailu on yksi olympiamiekkailun lajeista. Nykyaikaisissa olympialaisissa laji on ollut mukana vuodesta 1900 alkaen. Kalpamiekkailussa koko vastustajan keho on hyväksyttyä pistoaluetta. Kalpamiekkailu on yksinkertaisin laji seurata sillä se, joka pistää ensimmäisenä voittaa pisteen. Sopimusaseilla floretilla ja säilällä piston hyväksyminen riippuu myös siitä, kumpi hyökkäsi ensin tai torjui hyökkäyksen onnistuneesti ja jatkoi vastapistolla. Kalvalla kaksoispistot eli pistot, joissa molemmat miekkailijat osuvat toisiinsa samanaikaisesti, ovat sallittuja. Kaksoispisto eli ns. ”tuplapisto” rekisteröityy, jos miekkailijat saavat toisiinsa piston 40 millisekunnin sisällä.

Kalpamiekkailu kuuluu osana myös nykyaikaisen viisiottelun kilpailuohjelmaan. Nykyaikaisessa 5-ottelun miekkailussa otellaan yhteen pistoon ja siinä ei hyväksytä kaksoispistoja. Kalpamiekkailu kuuluu osana myös ilmailu 5-ottelun kilpailuohjelmaan.

Säilä

Säilä on miekkailun aseista ainoa, jossa paitsi pistot, myös terällä annetut lyönnit ja sivallukset on sallittu. Säilän perinteet kumpuavat sotilaiden käyttämästä sapelista. Osumia ei saa antaa vyön alle, mutta kädet ja pää ovat ylävartalon lisäksi osuma-aluetta.

Säilämiekkailu on miekkailun lajeista nopein. Otteluissa sovelletaan floretin tapaan etuoikeussääntöä. Siten hyökkäyksen ensin aloittaneella on etu ja vastustajan on pystyttävä väistämään hyökkäys terällään tai kokonaan onnistuttava siirtymään pois hyökkäyksen tieltä. Tämän seurauksena erityisesti jalkojen liikkee on säiläotteluissa vauhdikasta ja intensiivistä.

Ase

Kalpa

Kalpa on pistomiekka. Miekan kärjessä on painonappi, joka antaa piston yli 750 gramman painalluksesta. Osuma-alueena on koko vartalo päästä varpaisiin. Miekkailijat voivat koettaa osua toisiinsa vapaasti kumpi ensin ehtii. Kalpa on lajeista yleisin. Kalpa on vanhan kaksintaistelumiekan jälkeläinen.

Säilä

Säilä eroaa muista kahdesta miekasta eniten siinä, että se on lyömämiekka. Sillä voi siis saada pisteitä paitsi pistämällä vastustajaa, niin myös lyömällä häntä miekan terällä tai lappeella. Osuma-alueena on ylävartalo vyöstä ylöspäin, siis myös pää ja kädet. Säilällä miekkailtaessa on voimassa etuoikeussääntö, eli ensin hyökänneellä on etuoikeus pistää, ellei vastustaja saa hyökkäystä torjuttua. Käytännössä katsojan kannattaa seurata tarkasti tuomarin päätöksiä piston jälkeen nähdäkseen oliko pisto hyväksytty vai ei.

Säilä on vanhan ratsuväen miekan jälkeläinen.

Floretti

Floretti on kevyempi pistomiekka kuin kalpa. Miekan kärjessä oleva nappi painuu pohjaan yli 500 gramman painosta. Osuma-alueena on keskivartalo, siis eivät pää, kädet eivätkä jalat.

Floretissa on voimassa samankaltainen etuoikeussääntö kuin säilässäkin eli miekkailijan on voitava torjua vastustajan hyökkäys ennen omaa hyökkäystä.

Floretti on vanhan harjoitusmiekan jälkeläinen.

(Wikipedia, Suomen miekkailu- ja 5-otteluliitto)